רבים רואים במלגזות ככלי עבודה בלבד. מלגזות אכן משמשות ככלי עבודה חיוני במגוון רחב של מקומות עבודה: מפעלים, מחסנים, תעשייה, חקלאות, מרכזים לוגיסטיים ועוד. אולם מלגזות הן לפני הכול כלי רכב. וכמו כל כלי רכב, גם בעת השימוש במלגזות יש להקפיד לנהוג על-פי כל כללי הבטיחות הקבועים בחוק, כדי למנוע תאונות עבודה ופגיעות ברכוש ובנפש.
מה נדרש בכדי להיות נהג מלגזה
בראש ובראשונה חשוב לזכור שלא כל אחד יכול לנהוג על מלגזה כמו כל כלי רכב אחר, נהיגה במלגזות דורשת רישיון למלגזות. כדי להוציא רישיון למלגזות נדרש להיות לפחות בן 18 ובעל רישיון מסוג 02 או 01. תהליך הוצאת הרישיון למלגזות הינו קצר יותר מתהליך הוצאת רישיון רגיל, אולם גם הוא כולל לימוד עיוני שבסיומו מבחן עיוני, ולימוד מעשי שבסיומו מבחן מעשי. בחלק הלימוד העיוני לומדים על סוגי מלגזות שונים, על עומסים מותרים בכל מלגזה, על כללי בטיחות בעבודה עם מלגזות, על ההיבט המכני של מלגזות ועוד. בחלק הלימוד המעשי נוהגים במלגזות במגרש דמוי מחסן, ומתנסים בהעמסת ובפריקת מטענים. רק לאחר קבלת רישיון נהיגה למלגזה, רשאי אדם לנהוג על מלגזות.
מלגזות וכללי הבטיחות
בעת הנהיגה על מלגזות חשוב להקפיד על כללי הבטיחות והוראות ההפעלה של יצרן המלגזה. מכיוון שיש סוגים שונים של מלגזות, שלכל אחת פונקציות אחרות, חשוב להכיר את המלגזה שעליה עובדים היטב. חשוב לדעת מהם העומסים המותרים להעמסה על המלגזות ולא לחרוג מהן בשום אופן. כאשר מעמיסים משטחים על המלגזות חשוב לוודא שהם מונחים בצורה תקינה ויציבה על הזרועות, אחרת הם עלולים להשתחרר וליפול מהמלגזה במהלך השינוע.
חשוב גם להכיר את יכולת התמרון של כל מלגזה, ולא להיכנס למקומות צרים וצפופים עם מלגזות שאינן מיועדות לכך. כמו כן חשוב לנהוג במלגזות בזהירות, שכן בניגוד לכלי רכב הנעים על כבישים עם כלי רכב אחרים בלבד, מלגזות נעות במפעלים, במחסנים ובשטחים בהם מסתובבים גם בני אדם. למלגזות אין נתיבים המיועדים רק להן, ולכן כל נהג מלגזה חייב להיות ערני למתרחש סביבו.
תאונות עבודה עלולות להתרחש בסביבות עבודה כמו מחסנים ומפעלים, ובעיקר כשמדובר בציוד כבד, ולכן חשוב להקפיד על בטיחות בנהיגת מלגזות. כדי למנוע תאונות בהן מעורבות מלגזות, כדאי להקפיד על ההמלצות הבאות: העברת הדרכה לעובדים המפעילים מלגזות בנהיגה בטיחותית, ובמיוחד כשמדובר בהעברת חומרים מסוכנים, הקפדה על מעברים חופשיים ונקיים ממכשולים עבור תנועת מלגזות, ושימת דגש על מהירות נסיעה מותרת, בעיקר במקומות הומי אדם. חשוב לערוך קורסי רענון בנהיגת מלגזות באופן תקופתי. שמירה על כללים אלו תמנע תאונות עבודה ותשמור על בטיחותו של נהג המלגזה והעובדים סביבו.
השתלמויות כאמצעי לצמצום התאונות
כלל חשוב נוסף עבור כל נהגי המלגזות הוא מעבר של השתלמות פעם בשנה. החוק כיום מחייב שכל בעל רישיון למלגזה ידנית יעבור אחת לשנה קורס רענון כדי להמשיך ולהחזיק ברישיונו ולנהוג במלגזות. בהשתלמות זו נהגי המלגזות מתעדכנים בחידושים בתחום המלגזות, מרעננים את כללי הבטיחות בעבודה עם מלגזות, ומנתחים תאונות עבודה עם מלגזות שהתרחשו בשנה החולפת. ניתוח זה יאפשר להבין לעומק מדוע התרחשה התאונה וכיצד היה ניתן למנוע אותה. השתלמות זו אורכת כמספר שעות, ובמקומות עבודה רבים היא נערכת באופן מרוכז לכל נהגי המלגזות.
לסיכום, נהיגה במלגזות היא אינה עניין של מה בכך. היא דורשת ידע, מיומנות ושמירה על כללי הבטיחות. למרות ובגלל שמדובר בכלי עבודה נפוץ בכל מחסן או מפעל, חשוב להיות מודעים וערניים לעובדה שמלגזות עובדות תמיד בקרבת בני אדם, ובשימוש לא זהיר יכולות לגרום לנזק רב ולנפגעים