כמו לכל דבר, גם המלגזות עברו כברת דרך משמעותית במשך השנים וגם למלגזות יש היסטוריה. במאמר הבא תמצאו סקירה כללית של פיתוחים בתחום המלגזות, מראשית המצאתן ועד ימנו אנו.
ההיסטוריה של המלגזות
התבוננות קצרה במלגזות המודרניות תגרום לכל אחד מאיתנו לחשוב שמדובר בכלי עבודה שפותח בעשורים האחרונים. אך למעשה, מלגזות היו קיימות כבר באמצע המאה ה- 19. אז היה מדובר בפיתוחים בראשית דרכם, של כלי רכב ממונעים ששימשו להעמסה ולהובלת מטענים כבדים. למשל, בשנת 1917 חברת קלארק האמריקאית פיתחה סוג מסוים של טרקטור ששימש לצורך הרמת מטענים במפעליה.
במרוצת השנים ועם הקדמה הטכנולוגית, פיתוחים אלו החלו להשתכלל עד לייצורה של המלגזה המודרנית המוכרת לכולנו. הזרז המשמעותי היה מלחמת העולם הראשונה, אשר הביאה להרחבת השימוש במחסני אחסון גדולים. גם הצרכים הלוגיסטיים, שגדלו והשתנו בעקבות המלחמה, זרזו את פיתוחה של המלגזה המודרנית, המשמשת כיום בענפי תעשייה ומסחר שונים.
סוגים שונים של מלגזות
למלגזה המודרנית כושר העמסה שנע בדרך כלל בין טון אחד ל- 5 טון. כמובן שישנן מלגזות מיוחדות, המיועדות לשימושים ספציפיים, שלהן כושר העמסה גבוה יותר. את שלל הסוגים של המלגזות הקיימות כיום בשוק נהוג לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: מלגזות משטחים ידניות, מלגזות איסוף טלסקופיות ומלגזות משקל נגדי (הפועלות על דיזל, גז או חשמל).
מלגזות לעבודות מיוחדות
עם הצרכים הלוגיסטיים המשתנים פותחו גם מלגזות מיוחדות, שנועדו לבצע עבודות ייחודיות, כמו למשל מלגזות מעברים צרים. במחסנים ומרכזים לוגיסטיים, בהם המעבר בין טורי המדפים הינו צר במיוחד (2.4 מטר – 1.7 מטר), אי אפשר להשתמש במלגזות רגילות. לשם כך פותחו מלגזות מיוחדות, שרק הצריח שלהן מופנה אל עבר מדפי האחסון: מלגזות היגש, מלגזות צריח ומאספי הזמנות.
מלגזות אלו מאפשרות פריקה והעמסה יעילה, גם במחסנים צפופים במיוחד. כך למשל, במלגזות צריח ישנו צריח עם מזלג, בעל יכולת סיבוב של 90 מעלות לכל צד, המשמש להנחת מטען במדף או לשליפת מטען מהמדף.
יצרניות המלגזות המובילות בעולם
כיום מלגזות מיוצרות במדינות שונות ברחבי העולם. אולם יצרניות המלגזות המובילות מקורן ביפן, בגרמניה ובארה"ב. הנתונים הסטטיסטיים מלמדים כי חברת טויוטה תעשיות מיפן היא יצרנית המלגזות המובילה בעולם, אשר בשנת 2008 מכרה מלגזות בשווי של 6.51 מיליארד דולר. חברת טויוטה מייצרת שני מותגים של מלגזות: טויוטה וריימונד. אחריה, במקום השני נמצאת יצרנית המלגזות הגרמנית Kion, אשר מכרה בשנה זו מלגזות בשווי של 6.0 מיליארד דולר. במקום השלישי נמצאת יצרנית מלגזות גרמנית נוספת, חברת יונגהיינריך. אחריה ברשימה נמצאות: NACCO Ind. (עם המותגים הייסטר ו- ייל), Crown, מיצובישי-קטרפילאר, ניסאן, קומאטסו, Anui, TCM ועוד (הנתונים נלקחו מ"לוגיסטי – נט" – אתר הלוגיסטיקה האינטרנטי).